Vinski put
Oplenac

90€

Kombi do 8 osoba

Beograd - Kraljevski vinogradi - Oplenac - Vinarija Aleksandrovic - Beograd

Ruta i plan putovanja

7h

Polazna tačka je grad Beograd (Vaša željena adresa),  Dolazak i razgledanje Topole smeštene u slikovitom srcu Šumadije. U tzv. Karađorđevom gradu, ostatcima utvrđenja iz Prvog srpskog ustanka, posetićemo muzej posvećen ustaniku i njegovim učesnicima, kao i staru crkvu, Karađorđevu zadužbinu i u njoj prelepo rezbaren ikonostas, rad mijačkih majstora iz Makedonije.
Potom odlazimo do crkve Svetog Đorđamauzoleja porodice Karađođević na vrhu Oplenca. Ova crkva zaista ostavlja bez daha. Crkva dominira svojim položajem na vrhu brda i okružena je lepo uređenim parkom i šumom.Petokupolna crkva je izgrađena u vizantijskom stilu i obložena je belim venčačkim mermerom. Jedinstvena je po tome što je prekrivena mozaicima (40 miliona kockica u 15,000 nijansi). Među mozaicima su i kopije najlepših fresaka iz 60 srpskih manastira, 725 kompozicija sa 1500 figura, što je lini pravom antologijom srpskog srednjevenkovnog fresko slikarstva. U crkvi se nalazi i raskošna kripta sa ostacima 25 člana porodice Karađorđević medju kojima i Kralja Petra II, poslednjeg srpskog kralja, čije su mošti donešene nedavno donešene. Nećemo propustiti ni posetu kući Petra I Oslobodioca u kojoj se danas nalazi muzej galerija sa postavkama vezanim za život ove dinastije. Među predmetima se nalaze i neki predmeti neprocenjive vrednosti.Nakon obilaska, odlazak do Kraljevskee vinarije, gde ćemo imati priliku da degustiramo vina. Oprema iz kraljevog vremena postala je deo muzejske postavke. Posebna muzejska atrakcija jesu najstarije bačve iz ovog podruma, lični pokloni kralju Petru iz 1906. godine i bačve iz 1922. godine, venčani pokloni kralju Aleksandru I i kraljici Mariji. U muzejskoj postavci je i najstarija srpska vinoteka sa jednom količinom sačuvanih arhivskih vina, u originalnom pakovanju (od 1931. do 1957. godine).
Nakon degustacije, odlazimo da obiđemo pećinu Risovača. Dugogodišnjim istraživanjima Risovačke pećine otkriveno je mnoštvo fosilizovanih kostiju i zuba brojnih životinjskih vrsta koje su za vreme poslednjeg ledenog doba živele na stepama oko Risovače.
Potom odlazimo do Orašca, ali prvo naokrepljenje i ručak u etno krčmi i vajatima „Karađorđev vajat“ na brdu iznad Orašca. Ovo je prvo etno selo podignuto u Šumadiji a prve goste primili su ovde 2003. godine. Odlična hrana pripremljena po tradicionalnim receptima, čist vazduh, nadmorska visina od 380 m i predivni šumadijski pejzaži, odmoriće vaše oči i dušu. Po završetku ručka sići ćemo do Marićevića jaruge, gde nastavljamo sa pričom o istoriji. Na ovom mestu je napravljen dogovor o podizanju Prvog srpskog ustanka i Karađorđe izabran zavođu ustanka. Zatim ćemo posetiti i muzej i ceo kompleks spomen parka Orašac koji se nalazi u neposrednoj blizini.
Povratak za Beograd.

Vreme putovanja iz Beograda do Topole najviše zavisi od tačke odredišta na koje idete, stanja na putevima, vremenskih uslova, i provedenog vremena na razna odredista. Od prilike ova ruta putovanja je 6-7h u zavisnosti od zadravanja i guzve u saobracaju moze biti vise. 

Putnici su obavezni da kod sebe imaju važeća lična dokumetna, prijavu boravka, da vode računa o svojim stvarima koje unose u vozilo, da budu propisano vezani sa sigurnosnim pojasevima koji postoje u vozilu. Agencija i vozač ne snose odgovornost (plaćanje kazne, refundaciju troškova, zaboravljenih stvari) u koliko sam putnik nije ispoštovao gore navedena pravila.

Za svako oštećenje na ili u vozilu nastalo krivicom putnika snosiće odgovornost i troškove saniranja istih, sam putnik.

Najam kombi vozila sa vozacem 4h do 80km – 100€

Najam kombi vozila sa vozacem 7h do 120km – 130€

U vozilu je strogo zabranjeno konzumiranje bilo kakve vrste hrane, cigareta i obojenih napitaka (sokovi, čaj, kafa, itd…). Ometanje vozača u toku vožnje, uticanje na bilo kakav način na sam tok vožnje je takođe zabranjeno. Može se koristiti isključivo voda kao napitak u vozilu jer voda ne ostavlja trajne fleke i ne može oštetiti enterijer vozila. U slučaju nepoštovanja prvila i neprimerenog (nasilničkog) ponašanja u vozilu vozač ima ovlašćenje da takvu osobu odstrani iz vozila i prijavi nadležnim organima.

Za privatni transfer dozvoljeni prtljag je po dogovoru.

Želite da posetite ili promenite svoje putovanje. Naravno, mi smo tu da vas prevezemo do željene lokacije.

Popularne destinacije

Zasavica

Manastir Tumane

Manastir Tumane

Iznajmiti vozilo po km

Ukoliko zelite da idete na neku drugu destinaciju koja kod nas nije u ponudu. Nasa preporuka je da iznajmite vozilo po predjenom km. Cena za 1 km – 61 din bez PDV. 

Druge destinacije

Zlatanovic kombi prevoz

Copyrights 2023 Zlatanovic
sva prava zadržana

SEO Web DZo – Designed 2016

Scroll to Top